• Hogyan készíts makró képeket, mint a profik?

 • Ha olyan víz alatti képet szeretnél készíteni, mely vizuálisan tökéletes képet ad, az apróbb részletekre kell odafigyelned. Legtöbbször ezt a  hatást azzal érik el a búvár-fotósok, hogy apró tengeri lényeket fotóznak közelről. Itt van néhány ötlet, hogy a legtöbbet kihozhasd makró lencsédből a víz alatt!

  1. Fényvisszaverődés kezelése

  Ha olyan helyen készítenél víz alatti fotót, mely egyébként is népszerű a búvárok közt, számítanod kell arra, hogy a víz nem lesz kristálytiszta: A parthoz közeli helyeken a hullámzás felveri a homokot a tenger/tó fenéken. A legnehezebb sötét élőlényeket, növényeket fényképezni, nyíltvízi körülmények közt. Ezekben az esetekben a fényvisszaverődés sok esetben elkerülhetetlen. Helyzettől függően azonban könnyen elkerülhető a fényvisszaverődés, ha szándékosan zavaros, szálló homoktörmelékkel teli hátteret választasz, és ezt ügyesen kombinálod a vaku finomhangolásával.

  2. A szemre fókuszálj

  Bármilyen tengeri élőlényt szeretnél lefotózni, a leghatásosabb képet úgy érheted el, ha mindig az élőlény szemét teszed a fókuszpontba. Ettől élettel telibb, természetes lesz a fénykép

  3. Keress érdekes hátteret

  A legjobb képeken mindig nagyon sokat dob a háttér, így keress izgalmas témákat: vízinövények, korallzátonyok, hínármező mind jól szolgálhatnak a célnak, különösképp, ha a fotózni kívánt élőlény vagy tárgy színvilágban is beleillik a kompozícióba. Figyelj a kontrasztra, hogy jól váljon el a háttér a fotózni kívánt témától. Akár lehet a háttér a “nagy kékség” is, ha a téma elég közel van.

  4. Ne zavard az élőlényt

  A vízalatti élőlények nagyon érzékenyek tudnak lenni a sorozattűz-szerű vaku villanásokra. Tiszteld az állatot, és a többi fotózni vágyó búvár társadat is: Néhány vaku villanás után ússz arrébb, és keress más témát. Amennyiben cápákat fotózol, lehetőleg le használj vakut, mert azok különösen érzékenyek rá.

  5. Lassan, türelmesen merülj

  Hogy elkerüld az aljzat felkavarását, ügyelj arra, hogy finoman mozogj, és sose érintsd a tengerfeneket. Az uszonnyal is kimérten, kecses léptékben haladj előre szép lassan, ezzel nem kavarod fel sem a vizet, sem zavarod el a fotózni kívánt élőlényt. Érdemes elsajátítani az úgynevezett “helikopterezéses” uszonyozást.

  6. Légy képbe a helyi sajátosságokkal

  Egy jó búvár-prospektus megmutatja neked, milyen élőlények merre találhatók adott helyen, mire ügyelj, így ilyet mindenképp szerezz be.

  7. Fotózd még közelebbről

  Ha úgy érzed, már elég közel kerültél a fényképezni kívánt témádhoz, hallgass a profikra: Lehet azt közelebbről is. Persze érdemes folyamatában is képeket csinálni, hogy amikor esetleg elúszik, kép már legyen róla. (De soha ne kergess élőlényeket tartsd tiszteletben élőhelyüket!  Mindig csak annyira menj közel amennyire tudod, hogy biztonságos. Ha nem ismered, tájékozódj, vagy tarts távolságot!)