• Szárazmerülés - Merülj 50 méter mélyre!

  A nitrogén narkózis, émelyítő érzését, mikor még azon is nevetsz, hogy milyen a hangod, jobb ha nem a víz alatt tapasztalod meg először, hanem biztonságos körülmények közt, ez a "Szárazmerülés". Első olvasatra ez persze furcsán hangzik, hogy szárazmerülés, hiszen hogyan lehet merülni szárazon? De megoldható, csak kell hozzá egy nyomás-, más néven keszonkamra, ahol szárazon azaz víz mentes környezetben próbálhatod ki milyen mikor lemész 50 m-es mélységbe. A program fő célja, hogy biztonságos körülmények között tapasztald meg milyen a nitrogén narkózis. 

 • Baromedikál szárazmerülés
  Baromedical szárazmerülés
  Baromedical szárazmerülés
 • A program menete

  A program egy elméleti és egy gyakorlati részből áll. A tapasztalatok szerint egy szárazmerülés 3 órás elfoglaltság, ebből maga a “merülés” kb 70 perc. A merülés alatt kényelmes fotelben ülve, biztonságos körülmények között tapasztalhatod meg, hogy nálad mikor és hogyan jelentkezik a nitrogén narkózis.

  Az elméleti oktatás során átismételjük amit a nitrogén narkózisról eddig tudhattatok, beszélünk a búvárkodás veszélyeiről, a búvárbalesetek megelőzéséről, az ellátsukról is. Aztán persze szó esik arról mi a keszonkamra, mire használjuk a gyógyításban és hogy használjuk búvárbaleset ellátására. Nyomáskiegyenlítés technikája, a szárazmerülés “merülési profilja”, tudnivalók, teendők zárják a sort.

  Utána a csapat beül a keszonkamrába, az ajtó becsukódik és elkezdődik a nyomásemelkedés. Megnézzük, az elmélet hogy igazolódik a gyakorlatban. 4-5 méter/perc sebességgel 10 perc alatt merülünk 50 méterre, a fenékidőnk 10 perc lesz. A merülés további része a lassú dekompresszió, dekómegállókkal tarkítva. Bár a dekompressziós megállók levegős merülésre vannak méretezve, 9 m-től a résztvevők nálunk 100%-os oxigénnel dekóznak.

  Az 50 méteres mélységben mindenen nevetsz, megváltozik az időérzéked. A sűrű levegőben a hang terjedése is megváltozik, elvékonyodik. Aki már kipróbálta hatalmas élménynek tartja.

  Ne felejtsd otthon a

  • pulcsid,
  • (ha van) búvárkomputered,
  • (ha van) merülési naplód.

  Előfeltétel
  A szárazmerülésen bárki részt vehet aki elmúlt 16 éves.
  16-18 év között szülői beleegyezés szükséges!
  Búvárminősítés nem feltétel!