Miért párásodik a maszk?

Ez nem egy Mumus…

Először az ember nem is érti, hogyan csinálják a gyakorlott búvárok, hogy az Ő maszkjuk szinte soha nem párás. Nos, a maszk párásodása több okból lehetséges. Nézzük szépen végig a lehetséges okokat és azok megoldásait. Fontos, hogy az alábbiakat mindenki csak saját felelősségre hajtsa végre, vannak finomabb módszerek is (bár azok szerintem semmit sem érnek). Nem könnyű ugyan ezekkel a módszerrel tönkretenni egy maszkot, de a mikróban sem minden nap fordul elő egy macska, mégis pert nyertek vele…. 🙂 Szóval óvatosan, de azért nem kell annyira finomkodni.

Ne lélegezz az orrodon!

Nagyon lényeges, hogy csinálhatsz bármit a maszkoddal, ha a kilélegzett párás levegőt belefújod a maszkba. A megoldás, hogy nem csinálod! 🙂 Ha nem vagy biztos abban, hogy nem fújod fel a maszkodat, kérd meg a társadat, hogy nézzen kicsit Téged, jön -e bubi a maszkodból. Ha igen egyszerű a képlet… Ameddig sajnos az ember nem tanulja meg, hogyan zárja ki teljesen az orrát a lélegzésből, addig minden egyes lélegzetvételnél párásítja a maszkját. Mivel a lencse külső oldala érintkezik (rendszerint testhőnél jóval hidegebb) vízzel, áthűti a lencsét, így az orrunkból kiáramló meleg, párás levegő kicsapódik a hideg lencsén és kész a pára. Ezért ezt a rész muszáj kizárni, ennek mennie kell. Ha nagyon nem megy, gyakorold, akár otthon is.

Új a maszkod?

Gyártáskor a maszk üveglencséjére egy láthatatlan, formaleválasztó szilikont tesznek, aminek eltávolítására különböző módszereket hallottam. (Természetesen ezt a réteget elég csak belülről eltávolítani, kívülről, ha minden jól megy, nem párásodhat mert mossa a víz 🙂 ) Nézzük az eltávolítási módszereket, és az én személyes tapasztalataimat. 

Kóla
Sok legenda kering a kólával kapcsolatban, de nézzük meg kicsit közelebbről. Teljesen mindegy a kóla márkája, de még a cukormennyisége sem lényeges, a fő hogy legyen benne foszforsav. Amennyiben ez az alkotóelem megtalálható, jó lesz. De mire? Talán meginni, de én nem sok eredménnyel alkalmaztam az üvegen hagyott szilikon hártya lemarására, még akkor sem amikor 24 órát volt benne hagyva. Tehát ezt a módszert nem ajánlom. 🙁

Fogkrém
Egy fokkal célravezetőbb mint a “Kólázás”, de ez sem fogja hozni a kívánt eredményt. Ráadásul, ha nem mosod ki belőle iszonyatosan jól (nekem nem sikerült), akkor bizony egész merülés alatt ürítheted maszkodból a könnyeid, mert a mentol már csak ilyen… Amennyiben ezt a módszert választod, valószínű 4-5 alkalommal is meg kell csinálnod a maszkoddal, mire jó lesz. 

Kiégetés
Ez a legbrutálisabb módszer, azonban a legcélravezetőbb is. Itt egy alkalom nagy valószínűséggel elég lesz. Viszont vigyázz, ne égesd el a maszkod, illetve a felhevült lencsét ne fogd meg, és ne próbáld lehűteni vízzel, mert azzal tönkreteheted. De mennyire égesd meg? Egy öngyújtó lángja felett úgy, hogy a lencse beleérjen a lángba. Jól kormold össze, nyugodtan lehet annyira kormos, hogy szinte ne is láss ki rajta. Ezután egy száraz papírtörlővel töröld le róla a kormot. 

Minden merülés előtt!

Mielőtt lemerülnél, közvetlenül előtte kezeld maszkodat párátlanító folyadékkal! Én erre elsősorban a saját nyálamat alkalmazom, és mindenkit erre is bíztatok. Egyszerűen beleköpsz a maszkba 2-3 alkalommal, majd elkened, és egy rövid öblítéssel (ne dörzsöld) üríted. Ez után már ne is öblítsd, vedd fel, és jó merülést. 🙂

Szappan, babaszappan
Hordhatsz magaddal egy kis fújós-tartóban feloldott szappant, vagy a legjobb a babaszappan (nem csípi a szemet). Mivel ez nem szintetikus, nem is szennyezi a környezetet, főleg ebben a mennyiségben. Ráadásul egy pici darabka kell csak, így jóval inkább pénztárca barát, mint az ugyanezzel a tudással rendelkező (jóval szennyezőbb) boltban kapható szintetikus párátlanító folyadékok.

Szintetikus folyadék
Lehet kapni búvárboltokban szintetikus folyadékot, ami ugyan jól működik, főleg ha nincsen sok nyála az embernek. Nem tudom milyen összetevői vannak, sehol nem találtam. Így ha Te is kicsit véded a környezetet nem locsolod bele a tengerbe.

Mosószert kérlek NE!
A mosószer is jól alkalmazható közvetlen merülés előtti kezelésre, de nagyon-nagyon sok vegyszert teszünk így is a tengerekbe, kérlek mi búvárok egy kicsit figyeljünk oda, legalább olyannal amit tudunk helyettesíteni, jelen esetben a saját nyálunkkal. A szintetikus zsíroldó (ami a mosogatószer alapja) az egyik leginkább veszélyes a tengeri életre. Ráadásul itt arról van szó, hogy közvetlenül a tengerbe locsolnánk. Kérlek ne tedd!

Válassz megfelelő maszkot!

Ha esetleg még maszk vásárlás előtt állsz, olvasd el milyen szempontokat érdemes figyelembe venni. Nagyon sokat számít, hogy az amin keresztülnézel jó és kényelmes legyen. Hogyan? Kattints a címre…

Megosztás

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Ezek is érdekelhetnek

Tippek

Hogyan válassz megfelelő maszkot?

Világos vagy sötét? Attól függ miben érzed jobban magad. A sötét szilikon szoknyás maszkok általában jobban segítenek az éppen látottakra fókuszálni, jóval kevesebb a zavaró

Fiókom