• Miért olvasd el a búvárkomputer használati utasítását?

 •  

  A DAN (Divers Alert Network) szerint a tragikus kimenetelű búvár-balesetek egy részét a felszerelések nem megfelelő használata okozzák, idézve: “szakszerűtlen használat,  a megfelelő beállítások elmulasztása a komputeren, a karbantartás hiánya, valamint a teljes búvárszett precíz ismeretének hiánya okozzák a balesetek 15%-át“.

  Ahhoz, hogy megtanuld szakszerűen kezelni a teljes felszerelésed, a legjobb, ha sokat gyakorlod a búvárkodást teljes szettben, a vízfelszínhez közel. Külön-külön gyakorolni a palack használatát, a maszk rögzítését stb. is hasznos, de a teljesen biztonságos búvárkodáshoz nem elegendő. Van egy apróság ugyanis, amit sokan elfelejtenek: elolvasni a komputerük használati utasítását.

  Különböző készülékek, különböző jelzések

  A leggyakrabban használt adatokat, mint pl. vízmélység, mikor kell megállnod dekompresszió céljából, mindegyik búvárkomputer érthetően jelez, azonban ha a helyzet kezd kockázatos lenni, tudnod kell pontosan, mit jelez számodra a karodon hordozott kis számítógéped. Például van, amelyik a szükséges zsilipelés elmulasztását csak 5 perccel később jelzi, valamelyik 2, másik 3 perccel. Ennek az időtartamnak ismerete rendkívül fontos.
  Maga a vészjelzés megjelenítése is különbözik, ez lehet a kijelzőn “VIO“, “VIOLATION“, “SOS“, “Er“, “EEEE” szavak, de bármi más is az, a használati utasításban biztosan benne van. Vannak komputerek, melyek ilyen helyzetben minden adat megjelenítését blokkolják a vízmélységen és az időn kívül, más készülékek viszont
  ugyanúgy működnek tovább, csak egy felirat jelzi a veszélyt.

  A biztonságon túl többet is profitálhatsz

  Sajnos sok esetben előfordult már, hogy egy búvár azért került vészhelyzetbe, mert nem tudta, mit jelez számára a komputere. Ahhoz, hogy minden jelzését, funkcióját ismerjük készülékünknek, mindenképp fontos alaposan tanulmányozni a használati utasítását! A biztonságon túl azért is hasznos, mert olyan funkciókat is megtudhatunk komputerünkről, amikről nem is gondoltuk volna hogy léteznek. Amennyiben pedig használtan vettél ilyet és nincs hozzá használati utasításod, szinte minden márkának minden termékének megtalálható a használati utasítása az interneten.