Miért jó a búvárkodás? 8 érv, hogy víz alá merülj

1. Levegőt tudsz venni a víz alatt

Amennyiben első alakalommal próbálod ki a víz alatti levegővételt (palackkal, vagy légző csővel természetesen), érezni fogsz egy furcsa érzést, melyben keveredik a meglepettség, a boldogság, és talán egy kis félelem is, melyek együttes megtapasztalása semmihez sem hasonlítható.

2. A súlytalanság állapotában lehetsz

Noha egyre közelebb kerülünk az űrturizmus elterjedése felé, ez még hosszú évekig csak a szuper-gazdagok kiváltsága lesz. Víz alatt viszont elérhető a súlytalanság bárki számára, csak sokat kell gyakorolni.  A kulcs a semleges lebegőképesség elérésében van, amikor egy helyben tudsz maradni a víz alatt, mindezt a felhajtóerő, és a légzés összehangolt alkalmazásával.  Kezdő búvárok is tapasztalják, minél többet gyakorolják ennek elérését, annál könnyebbnek érzik magukat.

3. Mozoghatsz 3 dimenzióban

A mindennapi életben hozzászokunk, hogy csak előre, hátra, jobbra vagy balra megyünk, ezek a korlátok a víz alatt megszűnnek. Minél jobban tudod alkalmazni a felhajtóerőt/légzést együttesen, eljuthatsz arra a szintre, hogy pusztán a levegővételeddel emelkedj, vagy süllyedj a kívánt szintre, akár egy lift!

4. Olyan élőlényekkel találkozhatsz, melyek létezéséről sem tudtál

Merülés előtt a helyi tájékoztató prospektus világos képet fog adni arról, milyen élőlényekkel találkozhatsz merülésed során, de nem biztos, hogy csak azokkal fogsz. A vízi élővilág olyan színes és páratlan ugyanis, hogy a tapasztaltabb búvárokat is meglepi, hogy ugyanazon helyen, számtalan merülés után is ismeretlen lényekkel, növényekkel találkoznak.

5. Látogató lehetsz egy másik világban

Mivel szárazföldi lények vagyunk (ha nem így lenne, kopoltyúval rendelkeznénk, ez az oldal pedig a szárazföld izgalmas világát mutatná be, ahová csak vízpalackkal merészkedhetnénk), a búvárkodás jelenti a kaput, hogy betekintést nyerjünk a víz alatti világba. Minden vízi élőlény természetes közegében úszkál, a búvár pedig csendes megfigyelő.

6. Kizárhatod a külvilágot, relaxációs hatással van

A víz alatti világ rendkívül csendes és békés. A búvárok közti kommunikáció is többnyire kézjelzésekkel történik. Ez a néma csend, a lebegés élményével egybekötve nagyon könnyűvé teszi, hogy elfelejts mindent, ami a víz felett történik. Kiváló relaxációs hatása van, a búvárok általában teljesen megfeledkeznek arról, hogy mi történt velük merülés előtt, vagy hogy mi lesz utána: A pillanatot élik meg ott és akkor, a víz alatt.

7. Könnyen ismerkedhetsz

A búvárok barátságos emberek. Megérkezvén egy új, népszerű merülési helyszínre szinte biztos, hogy azonnal barátokra lelsz. Téma mindig akadni fog: ki hol búvárkodott eddig, hova szeretne eljutni, milyen állatokkal találkozott stb. Sok búvár egyenesen állítja, hogy ismerkedni ilyen helyeken könnyebb, mint egy hotelban, bárban, vagy egy házibuliban.

8. Véded a vízi élővilágot!

Meglepőnek hangzik, de azzal, hogy pénzt költesz búvár felszerelésre, utazásra, véded a víz alatti élővilágot. Sok helyen ugyanis azért tilos az ipari mértékű halászat, vagy a vízaljzat bárminemű zavarása, mert a búvárkodás révén rengetegen érkeznek az adott helyre. Mivel ez turizmusnak számít, minél több ember kíváncsi arra, hogy a víz alatti élővilágot a természetes közegében szemlélhesse, annál több lépést fognak tenni a helyi hatóságok, hogy ezt a természetes közeget biztosítsák: és ennek haszonélvezői maguk a tengeri élőlények is!

 

Megosztás

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Ezek is érdekelhetnek

Thistlegorm
Hírek

SS Thistlegorm: legenda a tenger mélyén

Veszélyes küldetés Az SS Thistlegorm névre keresztelt brit kereskedelmi hajót a Joseph Thompson & Son nevű cég készítette 1940-ben. A 419 láb (128 méter) hosszú,

Tippek

Hogyan válassz megfelelő maszkot?

Világos vagy sötét? Attól függ miben érzed jobban magad. A sötét szilikon szoknyás maszkok általában jobban segítenek az éppen látottakra fókuszálni, jóval kevesebb a zavaró

Fiókom