• Időpont:

  2021. június 24-27.

  4 nap, 3 éjszaka, 5 merülés. 

 • Az ár tartalmazza

  szállást, OWD vizsgázóknak (4 parti, 1 hajós) merülést, végzett búvároknak (1 parti, 4 hajós) merülést, palackok bérleti díját és töltését, súlyt.

 • Ár nem tartalmazza

  Utazás, ellátás, felszerelés
 • Árak

  2021. június 7-ig: 2021. június 7-től:
  OWD vizsgázóknak: 226 EUROWD vizsgázóknak: 259 EUR
  Végzett búvároknak: 274 EURVégzett búvároknak: 299 EUR
  Kísérőknek: 110 EURKísérőknek: 130 EUR
 • FIGYELEM: Jelentkezni csak a jelentkezési határidőn belül lehet, foglaló befizetése mellett! A kedvezményes árakat csak a fenti dátumig  tudjuk biztosítani foglaló befizetésével! (Foglaló összege 60 EUR vagy 20 000 Ft /fő)

 • Senj-ről dióhéjban

  Zengg (Senj) területe ősidők óta lakott. A mai várostól keletre fekvő Kuk-dombon háromezer éves erődített település maradványait találták. E település alatti záporpatak torkolatában fekvő öbölben horgonyzóhely és piac volt, ahol az itteni lakosok a környező vidékekről hajón érkezőkkel kereskedtek. A piac fontosságának növekedésével az erődített település lakói fokozatosan lehúzódtak a tengerpartra és új települést alapítottak, amelyet az i. e. 4. században említ „Attienites” néven először az egyik görög periplus (szöveges útikalauz) a Pseudo-Scylax.[2] A rómaiak az i. e. 2. században foglalták el ezt a területet és a településnek a „Senia” nevet adták. Innen indultak a japodok és a megmaradt illír törzsek elleni hadjáratokra. Ők kezdték meg a város kiépítését, ami az i. e. 1. századtól a 4. századig tartott. A rómaiak uralma alatt Senia az Adria ezen részének kereskedelmi, közlekedési és kulturális központjává vált. Felépültek a város középületei, a vízvezeték, a fürdő, a templomok és egyéb épületek. Minderről az a számos kőemlék, istenszobor, épületmaradvány és sír mesél, amit a város területén folyt régészeti feltárások során találtak. Az ókori város romjai a város feletti Nehaj-várhoz felsétálva jól láthatók.

 • Búvárbázis és merülések

  Búvárbázis
  A Senj búvárbázis pár méterre a parttól helyezkedik el, egy kempingben, amely kiváló lehetőséget nyújt napozásra, fürdésre, ezért a kísérők is jól el tudják foglalni magukat. A kempingen belül, a bázis szomszédságában található egy szuper étterem is, ahol felfrissülni :) vagy ebédelni lehet. Természetesen használhatók a kemping mosdói és zuhanyzói, így egész nap teljes kényelmet élvezhetünk. 
   
  Parti merülések
  Mivel a parton van a bázis, közvetlenül innen merülhetünk a víz alá, ahol 10-30 méterre is lemehetünk. Búvárkodás közben a különböző halakon kívül találkozhatunk polipokkal, csikóhalak vagy akár kisebb csónak roncsokkal. Vannak helyek, ahol osztrigára is bukkanhatunk, és ha szerencsénk van, az éjszakai merülések során a regedozók, tengeri pókok is megmutatják magukat. 
 • Merülőhelyek

  Házi öböl (Ujča Kemping)
  A házi öböl az Ujča kempingnek, így senji búvárbázisunknak is szerves része. Két oldalát sziklák és kövek szegélyezik, amelyek sok élőlénynek nyújtanak tökéletes rejtekhelyet. Az apró kavicsos, sekélyvízű part előbb 2 méterig mélyül, ahonnan lassan mélyülő homokos aljzatban folytatódik. Az öböl védettsége és adottsága kiváló feltételeket teremt gyakorló merülésekhez. Évek óta külön figyelmet fordítunk arra, hogy az öbölben található élőlényeket megóvjuk, ezért egy általában megszokott parti élőhelyhez képest több látnivalóval találkozhat a búvár. Merülés során láthatunk például polipot, morgóhalat, kakashalat, angolnát, a szerencsésebbek pedig csikóhalat is.
   
  Autóroncs (Házi öböl)
  A házi öbölből balra kanyarodva egy autóroncs rejtőzik a mélyben. A merülőhely az öböltől távolabb található, ezért a legkényelmesebb hajóval vagy DPV-vel (víz alatti vontató) megközelíteni. Akik mégis az úszást választják, azoknak javasoljuk a felszínen való kiúszást az öböl szájáig, így marad elég levegő az oda és visszaútra is. A roncsot a víz alatt egy felszíntől induló kőomlás jelzi. Ez alatt, 15-20m között egy kisebb fal található. A fal mentén lemerülve lassan mélyülő homokos aljzatot találunk, ezen fekszik a Zastava már évtizedek óta. Lámpát érdemes hozni, hogy az autó alá behúzódó élőlényeket is megnézhessük. Miután körbejártuk a roncsot, a part mentén elindulunk az öböl irányába.
   
  Zečevo nagyfal (Zečevo)
  A bázistól mintegy negyedórányi hajóútra fekvő kis sziget Senj városával pontosan szemben található. Két merülőhely is található itt: Zečevo nagyfal és Zečevo délkelet. Maga a sziget természetvédelmi terület, mivel a sirályok igen kedvelt költő- és lakóhelye. A keleti oldalon horgonyzunk és szállunk vízbe. Északi irányba indulva 18 méter mélyen elérünk egy letöréshez. A letörés 42 méteren homokos aljzatban végződik. A fal fekvéséből adódóan pompás lila gorgónia mező tárul elénk, mímellette halrajok úsznak. Félúton egy kisebb homokos lejtőbe torkollik a fal, majd mintegy 10 méter után ismét folytatódik. 
   
  Zečevo délkelet (Zečevo)
  Ideális merülőhely kezdőknek, ez Zečevo délkelet. A bázistól mintegy negyedórányi hajóútra fekvő kis sziget Senj városával pontosan szemben található. Maga a sziget természetvédelmi terület, mivel a sirályok igen kedvelt költő- és lakóhelye. A sziget ezen oldala kisebb-nagyobb leszakadásokkal éri el a 28 méteres maximális mélységet. A sziklák különféle szivacsoknak, sárga gorgóniáknak, halrajoknak az élőhelye.
   
  Krk csücsök (Krk)
  Krk sziget délkeleti sarkán egy nagy, 40m-en végződő fal nyúlik végig, a Krk csücsök. A fal a víz alatt lépcsőzetesen folytatódik, ezért gyakorló búvárok számára is ideális merülőhely. Kisebb mélységekben is érdemes végigbogarászni, de a leglátványosabb része egyértelműen a 30m alatt kezdődő, lágykorall erdővel beborított rész. Merülésre a délelőtti napszak az ideális a fényviszonyok miatt, de délután is találunk napos partszakaszt. Amikor időnk engedi, búvár élményeinket megbeszélhetjük a szomszédos Vela Luka öbölben lévő kis kocsmában, ahol merülés után vagy két merülés között jól esik a pihenés.
   
  Gyöngyszirt (Prvić)
  Egyik kedvenc merülőhelyünk a Prvić sziget északi csücskénél található kis szirt, ezért is kapta a Gyöngyszirt elnevezést. A rendszeres áramlás dús élővilágot táplál. Déli oldalán lemerülve 16 méteren egy barlangot találunk. Beúszva, a túloldali kijárat, mint „kék ablak” dereng. A szirt túloldalán folytatva utunkat rákanyarodunk a falra. A zátonyt félkörben ölelő 40 méteren végződő falon mindenki talál látnivalót a tudásának megfelelő mélységben. A barlang bejárata felett az előzőleg kilélegzett levegőnk gyöngyöző buborékait látjuk feltörni a szikla repedéseiből.
   
  Uvala Kita (Prvić)
  Az Uvala Kita merülőhely a horvátországi Prvić-sziget mentén található. A víz alatti fal mentén végigúszva egy öbölben fejeződik be a merülés.
   
  Mogya kúp (Prvić)
  A Prvić-sziget melletti víz alatti hegy a felfedezőjéről, Mogyorósi Gáborról (“Mogya”) kapta a nevét, aki a sziget mentén úszva a kékben pillantotta meg a homályból kibontakozó kúpot. Így született meg a Mogya kúp. A sziget fala mentén lemerülünk 10m-re, majd innen a falat magunk mögött hagyva elindulunk a nyílt víz felé. Hamar megpillantjuk a 11m-en lévő első csúcsot. A kúp valójában számos csúcs láncolatából áll, melyek egy folyamatosan mélyülő gerincet formálnak. A már kezdetben is színes oldalfalat egy ponton valódi korallmező váltja fel.
   
  Mogya fal (Prvić)
  A Prvić sziget felszínén található hatalmas fal meredeken folytatódik a víz alatt. Az apró üregekkel sűrűn tarkított Mogya fal 35m-en ér véget. A kékben halrajok úsznak, az apró üregekben pedig különböző állatok és korallok rejtőznek. Igazi bogarászós, keresgélős merülés, ahova érdemes lámpát is vinni. A hosszan elnyúló, meredek falat két oldalról is öblök határolják, melyek ideálisak terepet nyújtanak a biztonsági megálló megtartásához.
   
  Samonjin (Prvić)
  Samonjin merülőhelyén a egy kis öbölből indulunk, ahonnan hamar rákanyarodunk a sziget oldalában húzódó falra. A merülőhely a különböző mélységekben más és más arcát mutatja. Kisebb mélységben haladva egy hatalmas hasadékkal találkozunk, mely a felszíntől kezdődve egészen 18m-ig nyúlik le. A hasadékban színpompás szivacs és korallvilág borítja a sziklákat. A fal sajtszerű üregei és járatai remek búvóhelyet biztosítanak az élővilágnak, rákok, csigák, angolnák lakják. Megtalálásukhoz érdemes lámpát is vinni.
   
  Déli spicc (Prvić)
  A Déli spicc Prvić sziget sarkát takarja, ahol egy 40m-en végződő fal húzódik végig. Elhelyezkedéséből adódóan gyakori a gyenge áramlás, ezért a merülést egy irányba tervezzük. A merülés elején a felszíntől kezdődő meredek fal mentén érjük el a maximális mélységünket. Innen továbbhaladva barangoljuk be a falat és csodáljuk meg a lakóit. Ahogy egyre tovább haladunk, egy széles platóra térünk rá. Itt a szigetről a platóra beszakadt sziklatömbök nyújtanak otthont az apróbb élőlényeknek és halrajoknak. Ha levegőnk engedi, még tovább úszva egy kis öblöt is találunk, ahol rengeteg hal szeret időzni a sekély vízben.
   
  Déli kúp (Prvić)
  Prvić sziget déli sarka mellett egy szirt tör fel a mélyből, a környék legszebb merülőhelyét rejtve, ez a Déli kúp. A “kúp” valójában kúpok láncolatát jelenti, melyek így korallok borította hegygerincként nyúlnak végig a víz alatt. A lágykorallok számos élőlénynek adnak otthont, így remek helyszín fényképek készítésére. A felszínről kötél segítségével jutunk le a 12-m en kezdődő első csúcsra. Innen hamar elérjük a 30-35m-es mélységet, ahol a hosszan elterülő lágykorall erdőt csodálhatjuk meg. Innen két irányba mehetünk tovább. Az egyik útvonal átvezet Prvić sziget falára. Ennek előnye, hogy a merülés végén, kisebb mélységben is találunk látnivalókat a fal mentén. A másik út épp az ellenkező irányba indul, a szigettől egyre távolodva.
   
  Lukovo Voda (hajóroncs)
  A part mentén található Lukovo Voda merülőhelyet a hajósok az ott található felszíni édesvízi forrás után nevezték el. Lemerüléskor a meredeken mélyülő fal egyenes rávezet minket a hajóroncsra. Az uszály teteje 14m-en kezdődik, az alja pedig 20m-en fekszik. A hajóroncsot lassan körbejárva felszínén színes csigákat, alatta rákokat találunk. Innen továbbhaladunk a fal mentén, melyről lassan egy lépcsőzetesen mélyülő öbölbe kanyarodunk be. A kanyar után a szivacsokkal és korallokkal gazdagon tarkított sziklák mellett hatalmas, hömpölygő halrajok fogadnak minket.
   
  Zdralova
  A part mentén található Zdralova öböl különlegessége, hogy számos édesvízi befolyás gazdagítja. A hideg, oxigénben dús víz mágnesként vonzza az élőlényeket, így egy sokkal színesebb élővilág tárul a szemünk elé. Az öböl nagyobb sziklák mentén, lépcsőzetesen mélyül egészen 35m-ig, ahonnan homokos aljzatban folytatódik tovább. Kezdőknek különösen ajánljuk, lassú mélyülése és a sekély vízben is színes élővilága miatt. A haladó búvárok pedig megcsodálhatják a 30m-en előtörő, hatalmas gomolygó vízoszlopot, mely a felszínig tör utat magának.
   
 • Fakultatív programok

 • Mindenképpen olvasd el!

  Feltétlen legyen búvárbiztosításod! Ezt nálunk is megkötheted, 4500 Ft-ért itt.
  Érvényes személyi igazolvánnyal illetve útlevéllel átléphető a határ, de a jogosítvánnyal nem!
  Az autópályás határátkelőn sokszor alakul ki dugó, ezt érdemes utazás közben ellenőrizni és rossz hírek esetén a régi határátkelőt választani. Információ az autópályáról, határról: Útinform.hu