Hogyan válassz megfelelő maszkot?

Világos vagy sötét?

Attól függ miben érzed jobban magad. A sötét szilikon szoknyás maszkok általában jobban segítenek az éppen látottakra fókuszálni, jóval kevesebb a zavaró becsillanás, tükröződés, míg az átlátszó szilikon szoknyások világosabbak. Nagy általánosságban a hölgyek jobban kedvelik az átlátszó maszkot. Nézd meg Neked melyik a komfortosabb, vedd fel egyiket majd a másikat. Ha ezt eldöntötted, nagyjából lefelezted a kínálatot. 

Műanyag vagy üveg?

Ezt a kérdést viszonylag egyszerű megválaszolni… Amennyiben nem a kukának szánod a vásárolt maszkodat, mindenképpen üveg! A műanyag lencséjű maszkok finoman szólva a “nem jó” kategóriába tartoznak. Egy búvárboltban nem kell aggódnod emiatt, biztosan nem fognak Neked műanyagot ajánlani, nagy valószínűséggel nem is forgalmaznak ilyeneket. Ha esetleg egy áruházban választasz, nézd meg a leírását vagy keress a lencsén egy “T” vagy “Tempered” (edzett) feliratot. Ez biztosan tájékoztat Téged arról, hogy a maszk valóban üveg ami ráadásul edzett. Ez utóbbi is nagy fontos, bár én nem láttam még nem edzett üvegű maszkot. 

Egy-, vagy kétlencsés?

Amennyiben szemed 3 dioptriánál rosszabb, mindenképpen szerezzünk be egy olyan maszkot, amiben van lehetőség dioptriás lencsére cserélni a lencséket. Ebben az esetben a fenti kérdést meg is válaszoltuk, ugyanis mindenképpen két lencsés lesz. Azonban nem összekeverni, hogy nem feltétlen jelenti a két lencse a cserélhetőségét dioptriás lencsére! Ha a dioptriával nem kell törődnünk, próbáld fel egyiket majd másikat. Nézd meg melyik komfortosabb neked, próbálgasd melyikben jobb lenni. Vedd fel kicsit, nézz körbe, ellenőrizd a perifériát. 

Mennyire illeszkedik?

Ez talán mind közül a lényeg, hogy hogyan illeszkedik a Te fejedre. Vedd fel a maszkot pánt nélkül, majd amikor az arcodra illesztetted, szívd be az orrodon a levegőt. Ha jó Rád a maszk, ott marad az arcodon. Fontos még, hogy ne nyomja a homlokod, az orrod, ne lógjon a szemedbe a széle, valamint, hogy mind a két szilikon zárórész rendesen takarjon. Jól kell, hogy érezd benne magad. Nézd meg a tükörben, hogy mennyire illeszkedik a belső és a külső szilikon zárórész. Ha jó és kényelmes, már rossz választás nem lehet.

Nem biztos, hogy a drágább maszk lesz Neked jó. Azt vedd meg amelyik a komfortosabb, jobb. Viszont ezen a felszerelésen nem szabad spórolni, ha a drágább jobb azt vedd meg, minden egyes merülésnél újra és újra fogsz neki örülni. Megéri hidd el!

Milyen legyen a pánt?

Manapság már elérhető szinte mindenhol a neoprén tépőzáras pánt. Ezt mindenképpen javaslom, mert egyszerű felvenni, nem húzza a hajadat, nem szakad el hirtelen (ezáltal stresszhelyzet kerülhető el) és elég egyszer beállítani, nem kell állandóan utánahúzni. 

Lehet kapni neoprén kiegészítőt, amit az eredeti szilikon pántra tudsz ráhúzni és így jóval kényelmesebbé tudod varázsolni. Ezzel is jóval jobb, komfortosabb lesz felvenni a maszkod, nem húzza a hajadat, stb., azonban ettől még elszakadhat a szilikon pánt, azt a felesleges hibafaktort nem zártuk ki. 

Számít a külalak? Szín?

Persze! Ahogyan egy kocsiban sem az a lényeg, hogy milyen színű, hogy divatos -e stb., itt sem. Azonban egy gépkocsi vásárlásnál is döntő tud lenni a színe. Nos, maszkot is érdemes olyat venni, ami tetszik, amiben jól érzed magad, amely szerinted jól áll neked. Esetenként még az is lényeg, hogy a színe harmonizáljon másik felszereléseddel… De jól van ez így, nagy a kínálat, valószínű találsz minden szempontból megfelelőt. Főként funkciója döntsön, de a szívünk vágyait se hagyjuk figyelmen kívül. 🙂

Miért párásodik a maszk?

Amennyiben új maszkot vásároltál vagy a régi maszkod nagyon párásodik, kattints a ide és nézd meg mivel lehet elkergetni a zavaró párát. 

Megosztás

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Ezek is érdekelhetnek

Thistlegorm
Hírek

SS Thistlegorm: legenda a tenger mélyén

Veszélyes küldetés Az SS Thistlegorm névre keresztelt brit kereskedelmi hajót a Joseph Thompson & Son nevű cég készítette 1940-ben. A 419 láb (128 méter) hosszú,

Tippek

Hogyan válassz megfelelő maszkot?

Világos vagy sötét? Attól függ miben érzed jobban magad. A sötét szilikon szoknyás maszkok általában jobban segítenek az éppen látottakra fókuszálni, jóval kevesebb a zavaró

Fiókom