Hogyan fejleszd navigációs készségedet a víz alatt

Elveszni a végtelennek tűnő kékségben a búvárok rémálma. Előfordul, hogy egy merülés során annyi új, ismeretlen vízi élőlénnyel találkozik az ember, hogy nagy hévben még tovább kutat az izgalmat ígérő ismeretlen felé: mígnem rádöbben, nem tudja hol van, és a társát is elvesztette. Szerencsére azonban vannak jól felismerhető hangok, melyek közeli hajókról vagy a partról érkeznek, és léteznek különböző trükkök, melyeket a legmerészebb búvárok fejlesztettek ki spontán, amikor ebbe a rémálomba csöppentek.

„Mindig fontos hogy tudd pontosan hol vagy, mert nincsenek utak, se irányjelző táblák a víz alatt, mégis úgy érzed, hogy ismerős a terep, hisz csak a megszokott kékség vesz körül.” mondja Shana Phelan, a Floridai Pura Vida Divers oktatója és tulajdonosa. „A navigáció nem más, mint az A-ból B-pontba való eljutás művészete” – teszi hozzá.

Richard Anderson, egy búvár mester/tréner, valamint a Seattle Dive Tours tulajdonosa így fogalmaz: „A legfontosabb búvárként, hogy őszintén ismerjük be magunknak, hol tartunk navigációs képességeinkben. Ismerjük el gyengeségeinket és erősségeinket, és keressük a lehetőségeket gyakorlásra, hogy gyengeségeinken javíthassunk.”

Az egyszerű helyzetfelismeréstől a kulcsfontosságú lépések megtételéig adunk néhány ötletet, hogyan találj vissza a mélységből, ha eltévednél.

Válj eggyé az iránytűddel

Egy egyszerű iránytű a legfontosabb alappillére a navigációnak. Első nyílt-vízi merülésünk során oktatónk segítségével megtanuljuk az alapokat, felszerelésünk használatát, ám könnyedén megfeledkezünk az iránytű fontosságáról, mert biztonságos vizeken, felügyelet alatt vagyunk. A búvároknak állandóan kellene használniuk az iránytűt minden egyes merülés során, hogy használatuk olyan természetessé váljon, mint ahogy bal láb után jobb lábbal lépünk sétálás során.

Egy búvárnak el kell döntenie, hogyan akarja használni az iránytűjét, a komputerrel összekötve, vagy külön. Egy hagyományos víz alatti iránytű megfelelő választás, ha van mellé írószerünk és térképünk. A legtöbb modern elektromos iránytű már össze van kötve a komputerrel, de fontos szem előtt tartani, hogy időnkét újra kell konfigurálni a kettő közti közvetlen kapcsolatot. A lényeg, bármelyiket választjuk (hagyományos, vagy elektromos iránytű), tartsunk ki mellette, mert így fog hatásosabban fejlődni a navigációnk. Egy iránytű térképre helyezése segíthet a tájolásban merre vagyunk, emellett fontos hogy fejben tartsuk, mennyi ideje haladunk azonos sebességgel egy adott irányba, beleszámítva az áramlatok gyorsító vagy lassító hatását is.

Keress magadnak fix tájékozódási pontokat

A helyzetfelismerés minden búvártanfolyam kulcsfontosságú eleme, ugyanakkor a leggyakrabban figyelmen kívül hagyott tényező az első, oktató nélküli merülés során, hiszen a merülés élménye gyakran felülírja az elővigyázatosságot.

„Gyakori hiba kezdő búvároknál, hogy nem foglalkoznak tájékozódási pontok kiválasztásával, nem olvassák át alaposan a helyi tájékoztatót, valamint nem tudják pontosan mennyit haladtak adott irányba adott idő alatt.” – állítja Shana Phelan.

Ha számodra ismeretlen terepre látogatsz a víz alatt, mindenképp keress magadnak szembetűnő vonatkozási pontokat, egymástól olyan távolságra, hogy egyikről jól lásd a másikat. Ez lehet egy különleges alakú korallzátony, egy szikla az aljzaton, egy bója a vízfelszínen, a lényeg, hogy memorizáld/írd fel őket, így tervezvén meg magadnak a víz alatti ösvényedet. Nem szabad kizárólag az iránytűre hagyatkozni: ha végig azonos irányban haladsz, de a merülési mélységed változik, nehezebb lesz visszatalálnod. A háromdimenziós mozgás előnye egyben a hátránya is, ha tájékozódásról van szó, ugyanis szabadon mehetünk fel- le, jobbra- balra-, de az „ugyanott”-ot megtalálni sokkal nehezebb, mint vízfelszínen.

Tájékozódj merülés előtt

Sok esetben már utazás előtt meg tudod tervezni a víz alatti utadat. A népszerű helyek víz alatti térképei megtalálhatók az interneten, emellett fontos információkat is találhatunk az ott található élővilágról, tájékozódási pontokat választhatunk magunknak. Ez az előzetes tájékozódás sokat segíthet, emellett időt is spórolunk vele: nem a merülési helyszínen kell ugyanis a prospektusokat lapozgatni.

„Alapvető fontosságú, hogy legyen egy konkrét merülési tervünk.”

A legjobb, ha már előzetesen van egy vizuális kép a fejünkben az aljaz domborzatáról a térképek tanulmányozásával, így még izgalmasabb útvonalakat tervezhetünk, emellett kijelölhetjük előre, hol legyen a kiindulási valamint az érkezési pontunk.

Egyeztess társaddal merülés előtt

A navigációnak csapatmunkának kéne lennie. Ahhoz, hogy ne hagyjátok el egymást, mindkét félnek kooperálnia kell, nem csak az egyik búvár felelőssége ez.

„A navigáció valójában a munkamegosztásról szól, melyet előre meg kell terveznie a búvároknak. Noha van iránytűd, mégis inkább a látvány érdekel meg a cél, ami felé tartasz. Mindeközben próbálsz nem lemaradni társadtól, de közben reménykedsz, hogy találsz valami izgalmas élőlényt, tárgyat. Fontos megjegyezni, hogy búvárkodásnál ilyen szempontból érvényesül a „kevesebb több” szabály, nem kell mindent egyszerre. Egy társsal előre meg lehet beszélni, ki mikor menjen kalandozni: míg az egyikük várakozva marad egy helyen, addig a másik elcsatangolhat, majd felváltják egymást. A kulcs a megbeszéltek precíz betartásán, és a bizalmon van! Ha az egyik búvár 4 percre leválik társától az előre megbeszéltek szerint, a másik búvár ne menjen utána aggodalmában 3 perc után, mert könnyen elkerülhetik egymást ” – mondja Anderson

Gyakorolj szárazföldön

Gyakorlat teszi a mestert, és ez nincsen másképp a navigáció elsajátításában sem. Nem is kell víz alá merülnöd, elvégre egy iránytű szárazföldön is iránytű. Furának hangzik, de ha sétálás közben kezedben tartod az iránytűdet és irányváltásnál rápillantasz, pont azt a készségedet fejleszted, ami a víz alatt is hasznodra lesz: Ösztönösen érezni fogod, hogy mikor milyen irányba haladsz, és nem kell majd állandóan az iránytűt figyelni. Ez a készség azért is előnyös, mert sokkal könnyebben el fogsz tudni navigálni többször is pontosan ugyanazon helyre.

Megosztás

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Ezek is érdekelhetnek

Thistlegorm
Hírek

SS Thistlegorm: legenda a tenger mélyén

Veszélyes küldetés Az SS Thistlegorm névre keresztelt brit kereskedelmi hajót a Joseph Thompson & Son nevű cég készítette 1940-ben. A 419 láb (128 méter) hosszú,

Tippek

Hogyan válassz megfelelő maszkot?

Világos vagy sötét? Attól függ miben érzed jobban magad. A sötét szilikon szoknyás maszkok általában jobban segítenek az éppen látottakra fókuszálni, jóval kevesebb a zavaró

Fiókom