Háromezer éves erőd rejtőzött Törökország legnagyobb tavában

Egyedülálló felfedezést tettek török búvárrégészek, akik az ország legnagyobb tavában egy háromezer éves erőd maradványait fedezték fel. A gyönyörű Van-tóban rejtőző ősi maradványokról korábban csak a szóbeszéd járta, az archeológusok és múzeumi szakemberek többsége valószínűtlennek vélte a romok létezést, ezért nem is kutatták a tó mélyét az elsüllyedt erőd után.

A Van Yüzüncü Yil Egyetem régészei azonban mégis bíztak a sikerben, így Bitlis tartomány kormányzójának támogatásával expedíciót szerveztek, s ennek során a Tahsin Ceylan vezette búvárcsapat meg is találta az ősi építmény falának egy több méteres szakaszát.

A kutatók szerint a falak egy háromezer éves erődítmény részei lehettek, melyek Urartu királysághoz köthetők. A Van-tó környéke az ókori társadalom központja volt. Urartu a Kaukázus történetének rendkívül fontos periódusát képviseli, egykori területén ma Törökország, Örményország és Irán osztozik.

A Urartu civilizáció idején az iráni határhoz közel fekvő krátertó vízszintje sokkal alacsonyabban volt, de az elmúlt évszázadok alatt több száz méterrel megemelkedett, így kerülhettek víz alá az erőd maradványai. Az emelkedő vízszint a környező településeket is elpusztította. A régészek és a búvárok azt tervezik, hogy folytatják a tó felfedezését, hogy többet tudjanak meg az ősi maradványokról.

Megosztás

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Ezek is érdekelhetnek

Thistlegorm
Hírek

SS Thistlegorm: legenda a tenger mélyén

Veszélyes küldetés Az SS Thistlegorm névre keresztelt brit kereskedelmi hajót a Joseph Thompson & Son nevű cég készítette 1940-ben. A 419 láb (128 méter) hosszú,

Tippek

Hogyan válassz megfelelő maszkot?

Világos vagy sötét? Attól függ miben érzed jobban magad. A sötét szilikon szoknyás maszkok általában jobban segítenek az éppen látottakra fókuszálni, jóval kevesebb a zavaró

Fiókom