• 5 tipp a maszk tisztán tartásához

  2017-03-19
 • A profi búvárkodáshoz szükség van a felszerelések rendszeres karbantartására, biztonsági felülvizsgálatára melyet képzett szakemberek végeznek, de egy egyszerű dologra is: a maszkra. Ez számodra ugyanis az ablak a víz alatti világhoz, tanácsos hát megfelelő ablakot választani. Íme néhány egyszerű trükk, hogy tip-top formába hozd maszkodat, 5 egyszerű lépésben.

  Merülés előtt:

  1. Ha még nem cserélted le a maszk eredeti szíját, neoprén vagy egy rugalmas szövet anyagúra majd feszítsd meg finoman, repedések után kutatva. Ha egyetlen repedést is találsz, cseréld ki a szíjat.
  2. Ellenőrizd a maszkon található szilikont, főleg annak rögzítését. A legtöbb problémát az okozza, hogy apró törmelékek (homok) kerülhetnek maga a maszk lencséje, és az azt tartó rögzítő huzal közé.
  3. Ellenőrizd az összes csatot, melyiken van repedés, rés, vagy hogy nem-e került homok a csatokba a merülések során. Ezek bármelyike negatívan befolyásolhatja az egész maszk használhatóságát. Vizsgáld meg a maszkod keretét, nincs-e azon se repedés, kopásnyom, különösen azokon a részeken, amelyek a lencsét tartják.

  Merülés után:

   1. Hogy elkerüld a penészedést, öblítsd ki a maszkod meleg, édes vízzel, és hagyd magától megszáradni – akár kiterítve mint egy ruhát -, mielőtt elteszed.
  1. Megfelelő helyzetben tárold, semmi ne érintse a maszk felületét. Ha szűk helyre bezsúfolod hosszú időre nem az eredeti formájában, a maszk deformált lesz és következő használatkor be engedheti a vizet, és/vagy kényelmetlen lesz.