• Az Adria “Titanicja”: Baron Gautsch

  2017-11-27 | Hírek
 • Részlet egy 1914. augusztus 14-i újságból:

  Elsüllyedt az osztrák Baron Gautsch
   
  Az osztrák Lloyd gőzhajós-társaság „Baron Gautsch” nevű hajója augusztus 13-án Trieszt felé haladtában elsüllyedt. A gőzös fedélzetén a legénységgel együtt 300 ember volt jelen, a kik közül több mint százötvenet megmentettek. A menekülteket Pólába vitték, a honnan a legközelebbi alkalommal Triesztbe szállítják őket.
   
  Hivatalos megállapítás szerint a tegnap elsüllyedt „Baron Gautsch” gőzösön 246 utas és 64 főből álló személyzet, vagyis összesen 310 ember volt. Ezek közül, a mennyire eddig megállapítható, 179 embert mentettek meg.
 • A megmentettek közt sok asszony van. Minthogy a hivatalosan megállapított megmentetteken kívül a Lloyd igazgatóságánál jelentkezett két ember és pedig Cattarininch János mérnök és Nikolich Antal, a kik előadták, hogy szintén megmenekültek, remélhető, hogy a megmentettek száma nagyobb, mint hivatalosan megállapították.
   
  Hogy a hajótörötteket Triesztbe hozhassák, a Lloyd igazgatósága elrendelte, hogy a „Graf Wurmbrand” gőzös Pólában kössön ki. Egyidejűen tekintettel arra, hogy a megmenekültek valamennyien teljesen pénztelenek, fölhatalmazták a „Wurmbrandt” parancsnokát, hogy a legszükségesebb dolgokra előlegeket adjon.
   
  (Érdemes megfigyelni az egész cikk felépítését. Akkoriban mennyivel jobban a pozitívumokat emelte ki a sajtó, mennyivel emberközelibb ez az írás. Sajnos jól észrevehető különbség a mai és a fenti írás között...)
 • Szeretnéd látni élőben?

  Minden nyáron meglátogatjuk, nézd meg mikor megyünk Rovinjba: Eseménynaptár