• A Molnár János-barlangot mutatja be a gödöllői filmfesztivál fődíjas alkotása

    2017-06-12 | Hírek | aba.zsolt
  • Budapest, 2017. május 29., hétfő (MTI) - A világon egyedülálló barlangot mutat be a gödöllői Nemzetközi Természetfilm Fesztivál fődíjas alkotása, a Budapest Inferno - A Molnár János-barlang titka című alkotás - mondta el az M1 aktuális csatorna hétfői műsorában Lerner Balázs rendező.

    Mint elmondta, a barlang egyedülállóságát az adja, hogy a benne élő állatok nem a napfény energiáját hasznosítják, hanem kémiai folyamatokkal nyernek energiát, ezzel ugyanúgy működnek, mint a mélytengerekben teljesen izolált ökoszisztémák. Beszélt arról, hogy rengeteg időbe telik egy barlang világának bemutatása, a Molnár János-barlang esetében több évtizedet vett igénybe, amíg a búvárok biztonságossá és járhatóvá tették az üregrendszer egy részét.

    "A filmben bemutatjuk, hogy maguk a búvárok hogyan tárják fel a barlangot" - fogalmazott a rendező.

    A Molnár János-barlang Budapest II. kerületében található és Magyarország legnagyobb víz alatti üregrendszere. A barlang első kutatója a 19. század második felében a névadó Molnár János volt. Az üregrendszer 1982 óta védett, eddig mintegy hat kilométert tártak fel belőle. Lerner Balázs a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa által támogatott gödöllői Nemzetközi Természetfilm Fesztivál fődíját eddigi munkásságáért, valamint idei filmje, a Budapest Inferno - A Molnár János-barlang titka elismeréseként kapta meg szombaton.